Menu icon
Home / Terug

Echtense Keitjes overgedragen aan IKC Wolderwijs

Echten - Met het bouwen van een stapel keien is de overdracht van peuterspeelzaal De Echtense Keitjes aan de stichting Kindcentra Wolderwijs een feit. Een aantal peuters bracht de keien in kruiwagentjes naar directeur Geert Jan Enting van IKC Ruinen.

De drie bestuursleden Jeanette von der Heide, Mariska Bloemberg en Hennie Koster, die er anderhalf jaar geleden voor hebben gezorgd dat de peuterspeelzaal opnieuw werd opgericht, werden in de bloemetjes gezet en toegezongen door alle peuters en leerlingen van openbare daltonschool 't Echtenest.

Kinderopvang

In feite is 't Echtenest al een IKC, want er werd al heel nauw samengewerkt. In Echten wordt ook gewerkt aan het realiseren van kinderopvang van 0 tot 4 jaar, zodat alle kinderen tot 13 jaar daar terecht kunnen. Wolderwijs loopt aardig voorop in Nederland met de vorming van IKC's. Jeanine Blokzijl, coördinator IKC van Wolderwijs, wordt regelmatig benaderd met vragen vanuit het hele land, hoe ze dat toch doen in De Wolden. 'IKC's worden overal ontwikkeld, maar wij doen het toch wat anders. Wij hebben een hele andere visie naar de toekomst, wij werken niet apart van elkaar, maar vanuit één organisatie', aldus algemeen directeur Marijn Mulder van Wolderwijs. Personeel is op meerdere plaatsen inzetbaar.

Driehonderd

Kindcentra Wolderwijs begon enkele jaren geleden helemaal op nul, maar heeft nu driehonderd kinderen in de opvang en peuterspeelzalen. In Echten ziet de organisatie zeker toekomst. 'Maar dan moeten we wel kinderen hebben, zeg dat thuis maar tegen je ouders', riep Geert Jan Enting op. Er werd in ieder geval één zwangere moeder gesignaleerd op het schoolplein. Mariska Bloemberg bracht in herinnering dat anderhalf jaar geleden op hetzelfde schoolplein een feestje werd gevierd bij de oprichting van peuterspeelzaal De Echtense Keitjes. Die was ooit ter ziele gegaan, maar werd door het drievrouwschap nieuw leven ingeblazen. 'We wilden sowieso de samenwerking met Wolderwijs zoeken. Vorig najaar hebben we overleg gehad met de gemeente en toen werden we gewezen op de veranderende wetgeving in 2018. Dan worden peuterspeelzaal en kinderopvang geharmoniseerd', aldus Bloemberg. Het doel van de harmonisatie is om verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang weg te nemen en te zorgen voor een betere afstemming tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs. De opdracht van de overheid aan de peuterspeelzalen is om te vormen naar een kinderopvang.

Extra werk

Voor de kleine organisatie die de Echtense Keitjes was, zou dat een hoop extra werk betekenen. 'Dat vraagt om professionalisering en we hebben ons de vraag gesteld of we dat konden behappen. Wij doen het ook maar in onze vrije tijd. Dit bood ons tevens de kans om de opvang uit te breiden vanaf nul jaar', vertelde Bloemberg. De professionele samenwerkingspartner werd gevonden in Wolderwijs. 'Die zag het wel zitten en dan komt de vaart er wel in.' Het was even slikken toen als overgangsdatum 1 februari genoemd werd. 'Als vrijwilliger doe je het werk meer met passie en emotie dan bij betaald werk. We kennen de tranen en hebben als bestuur ook in de frontlinie gewerkt: handdoeken wassen, kerstpakketten maken en meewerken op NL Doet. Dus Martijn Mulder....', glimlachte Mariska Bloemberg. Mulder reageerde dat de betrokkenheid groot is, maar dat het voor hem ondoenlijk is om op alle IKC's de handdoeken te wassen.

Bron: Hoogeveensche Courant